Det utforskande arbetssättet

Nycklar till att skapa förflyttning

Det är ganska ofta jag möter organisationer, eller människor egentligen, som vill förändra, men samtidigt stanna kvar i den struktur, organisering och kultur de befinner sig i. Kanske för att skapa en känsla av kontroll, att förstå det som är oförutsägbart eller känns komplext. Men att göra mer av samma – att vidmakthålla – innebär uteblivna resultat.

Att börja utforska det okända med en bakomliggande rädsla för att misslyckas, eller brådska att få resultat är också väldigt vanligt. Anledningen, tror jag, ligger i vårt prestationsinriktade samhälle. Där snabba, ofta ekonomiska resultat, är det som dikterat tillväxtbegreppet och vad som är framgångsrikt.

“Galenskap är att göra samma sak om och om igen
och vänta sig olika resultat”
-Albert Einstein

Att navigera det svåra

Komplexitet innebär att möta problem och utmaningar som är oförutsägbara och påverkas av så många variabler, perspektiv och beroenden vilket gör det omöjligt att fullt ut överblicka konsekvenserna av olika val. I stort sett alla branscher, vårt samhälle och planet står inför komplexa utmaningar. Utvecklingsprocesser i dessa sammanhang innebär ett i starten odefinierat resultat – vet vi inte hur lösningen ser ut, den utan tillåts ändras i takt med testande och lärande. Här kommer lösningen ofta att förvåna oss, både i sin karaktär men också vem som är delaktig i den.

Komplicerade frågor involverar flera perspektiv och beroenden men som med noggrann analys och planering går att genomföra i konkreta steg. Komplicerade processer kan vara komplicerade nog, men tillvägagångssättet skiljer sig från de komplexa. Förändringsledning med fokus på det mänskliga perspektivet är viktigt för att få effekter, inte bara kortsiktiga resultat men testandet är mindre viktigt, om vi inte ska utveckla nya, utan endast förbättra redan rådande system.

Om vi ska transformera en komplex utmaning till effekter och nya värden måste vi ta nya vägar än de vi tidigare vandrat på. Vi behöver utmana rådande sanningar, synliggöra strukturer och hinder och testa idéer, lära av utfallen och inkludera de vi ser berörs, ofta mycket bredare än vad vi först tror.

Huvudnycklar till lyckade processer är det nyfikna och lärade mindsetet, ett tryggt sammanhang där vi tillåts provprata och möter varandra med respekt och fokus på de långsiktiga effekterna. Vi tar hänsyn till kulturen, platskänslan och de mellanmänskliga perspektiven.

Kompetensen att leda innovationsprocesser likt dessa är skild från traditionell projektledning och vi använder oftare ordet faciliator. En diplomatisk, nyfiken och analytisk person som fotarbetar, sätter insikter i nya sammanhang och skapar engagemang och egenförmåga hos deltagarna i processen.

En utvecklingsresa för alla deltagare!

Komplicerade utmaningar kan vi lösa med analys och struktur.
Komplexa utmaningar kräver nya angreppssätt, kompetenser och metoder.